Manager en onderzoeker Marion Siebelink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Transplantatiecentrum is ambassadeur geworden van Stichting New Wings. Samen zetten zij zich in om kinderen na hun ingrijpende orgaantransplantatie door middel van sport en spel weer sneller op de been te helpen.
Siebelink, die op het onderwerp het kind als donor promoveerde, heeft haar naam verbonden aan Stichting New Wings omdat ze vindt dat er nog te weinig over bekend is. "Het probleem is dat een transplantatie veel lastiger is dan bij volwassenen. Het orgaan moet niet alleen passen qua weefsel en bloedgroep, maar ook qua grootte. Hierdoor moeten kinderen vaak lang wachten op een geschikte donor. Helaas overlijden er jaarlijks ook kinderen die op de wachtlijst staan. Veel ouders denken er niet over na, maar wat als het jouw kind overkomt? Het kan iedere ouder overkomen."
Dat maakte Siebelink, die ook voorzitter is van de Medisch Ethische Commissie
van de Nederlandse Transplantatie Vereniging en voorzitter van een internationaal
wetenschappelijk comité over psychosociale en ethische aspecten bij kinderdonatie en transplantatie, immers zelf jarenlang van dichtbij mee. "Ik kom zelf uit de Kinder Intensive Care en heb daar kinderen zien overlijden omdat er geen geschikte donor beschikbaar was. Vreselijk, want dat maakt nu net het verschil tussen leven of dood."
De impact van een daadwerkelijke orgaantransplantatie op het kind en het gezin is groot. "Dat vraagt om een goede begeleiding", aldus Siebelink. "Eén van de middelen om dat te doen, is revalideren door middel van sport en spel. Zodat het kind sneller herstelt, het weer even kind kan zijn en onder leeftijdsgenoten is die in hetzelfde schuitje zitten. We zien dat daarmee ook de gesprekken onderling op gang komen, ook tussen broertjes en zusjes en ouders. En dat is heel uniek en waardevol.."